آیا فیلم دوربین مداربسته برای اثبات جرم در دادگاه اعتبار و سندیت دارد؟-توضیح ساده

استناد به فیلم دوربین مداربسته در دادگاه

هدف اولیه دوربین‌های مداربسته پیشگیری از وقوع جرایم و در صورت وقوع، آسان کردن پیگیری‌هاست. هنگام نصب دوربین‌ها باید در نظر داشته باشیم که در درجه اول قرار است امنیت محیط را بالا ببریم اما اگر لازم باشد به خروجی مطلوبی نیاز داریم که بتواند هویت فرد متهم را مشخص کند و جزئیات اتفاق را برای ما مشخص سازد. در این راستا انتخاب یک دوربین مداربسته که قدرت نمایش جزئیات مورد نظر ما را داشته باشد بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا در ادامه خواهید خواهند که یکی از شرایطی که فیلم دوربین مداربسته را در دادگاه قابل استناد میکند کیفیت تصاویر است. در این مقاله همراه ورادید سیستم باشید تا به زبانی ساده بخوانیم که آیا می‌توان با استناد به اعتبار فیلم دوربین مداربسته به اثبات جرم پرداخت یا خیر؟

اعتبار فیلم دوربین مداربسته در دادگاه

برای اثبات جرم با فیلم دوربین مداربسته در ابتدا باید گفت که خروجی‌های دوربین مداربسته و شنود‌ها و صداهای ضبط شده به طور مستقیم به عنوان مدرک جرم شناخته نمی‌شوند. اعتبار تصاویر دوربین مداربسته در دادگاه تنها در کنار سایر مدارک پرونده برای افزایش آگاهی قاضی و اشراف بیشتر در مورد موضوع است که بتواند جرمی را اثبات یا فردی را تبرئه کند و تصمیم‌گیری را آسان‌تر نماید. دلایل کافی برای اثبات جرم در ماده 160 قانون مجازات اسلامی به قرار زیر است: “ادله اثبات جرم عبارت از اقرار، شهادت، قسامه و سوگند در موارد مقرر قانونی و علم قاضی است”؛ همانطور که مشخص است در این بند از قانون صراحتا موارد لازم مشخص شده‌اند و تصاویر و صداهای ذخیره شده از صحنه ارتکاب جرم در بین این موارد نیست. از تصاویر دوربین مداربسته در دادگاه برای اثبات حضور یک فرد در محل می‌توان استفاده نمود و برای قابل استناد بودن این فیلم باید ویژگی‌های زیر را داشته باشد:

  • درکنار سایر مدارک و شواهد گفته شده و به عنوان مکمل ارائه شوند (به تنهایی فاقد اعتبار هستند.)
  • دوربین مداربسته به صورت قانونی نصب شده باشد
  • فیلم دوربین مداربسته شرایط لازم را داشته باشد

به طور جزیی هریک را توضیح خواهیم داد.

نصب قانونی دوربین مداربسته چگونه است؟

در قانون اساسی، به علت اهمیت حفط آبرو وحیثیت افراد گوش دادن به صدای دیگران و نظارت بر رفتار آنان ممنوع است. اگر مواردی خاص وجود داشته باشند که نیاز به بررسی داشته باشند این ممنوعیت با صدور مجوز‌های مربوطه لفو می‌شود و امکان تصویربرداری یا ضبط ضدا فراهم می‌شود، نظیر موارد امنیتی.

در مشاعات ساختمان و یا مکان‌های عمومی کم تردد تر مثل کوچه‌های بن‌بست با دریافت رضایت‌نامه کتبی افرادی که در آن محل هستند و به شرط مشرف نبودن دوربین به حریم شخصی افراد می‌توان اقدام به نصب دوربین مداربسته کرد. پس از نصب نیز باید توسط تابلوهای “این مکان مجهز به دوربین مداربسته می‌باشد” سایرین را از وجود دوربین‌های مداربسته آگاه کرد.اثبات جرم با فیلم دوربین مداربسته

ویژگی های فیلم دوربین مداربسته قابل استناد برای ارائه در دادگاه چیست؟

–           زمان ضبط فیلم با زمان وقوع جرم یکی باشد.

–           فردی که فیلم را ضبط کرده در دادگاه حاضر شود و توضیحات لازم مربوط به فیلم را ارائه بدهد.

–           محتوای فیلم به اثبات جرم متهم کمک کرده و آن را ثابت کند.

–           کیفیت محتوای فیلم مقبول باشد و تصاویر واضح باشند.

–           مکان وقوع جرم به طور واضح در دوربین مشخص باشد.

– هیچگونه ویرایش و دستکاری در فیلم نباید صورت گرفته باشد.

چرا فیلم دوربین مداربسته به تنهایی دلیل اثبات جرم و تبرئه نیست؟

گوش موبایل هوشمند خود را در نظر بگیرید، شامل ویژگی های بی نظیری است که بعضا تعجب‌آور هستند. پیشرفت تکنولوژی ویژگی‌های باور نکردنی به گوشی‌های تلفن همراه هوشمند اضافه کرده است، هم اکنون تغییر چهره و صدا و ساختن فیلم‌های مجازی مخصوصا با هوش مصنوعی بسیار رایج است. این مثال درک این موضوع را آسان‌تر میکند که چرا مراجع قضایی فیلم‌ها و صداهای ضبط شده را جزو ادله اصلی اثبات جرم و یا تبرئه نمی‌دانند. این شواهد همانقدر که می‌توانند کمک کننده باشند امکان ساختگی بودنشان نیز وجود دارد و لذا به تنهایی برای اثبات جرم و تبرئه قابل قبول نیستند.

مراقب باشید دردسرتان زیادتر نشود!!

  • با توجه به آنچه گفته شد اگر شما برای اثبات یک تخلف صورت گرفته تنها به فیلم دوربین مداربسته اکتفا کنید، فرد خاطی میتواند علیه شما شکایت کند و دردسر چند برابر خواهد شد. البته استفاده از یک پکیج دوربین مداربسته حرفه ای 5 مگاپیکسل AHD میتواند به تشخیص چهره واضح تر کمک کند و یا در حالاتی که اهمیت جزئیات برای شما مهم باشد دوربین های تحت شبکه با قدرت بزرگ نمایی بیشتر می‌توانند کمک کننده باشند اما اگر به طور واضح جرایم مشخص نباشد ممکن است با مشکل شکایت فرد خاطی با عنوان “اعاده حیثیت” رو به رو شوید.
  • تصاویر دوربین های مخفی نه تنها قابل استناد نیست بلکه اشخاص حاضر در فیلم می‌توانند نسبت به نصب دوربین مخفی در محیط علیه شما تنظیم شکایت کند.
fatima
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *